9 recomandări pentru alăptare

by | 24 Jul 2023

Felicitări, proaspătă mămică! Bun venit în lumea uimitoare a alăptării, unde legătura dintre tine și micuțul tău se dezvoltă, iar hrana este oferită cu dragoste. Ca specialist suntem deseori martori ai acestei povești. Nu uităm însă că suntem mame care am trecut prin această călătorie. Înțeleg amestecul de entuziasm și neliniște pe care îl poți simți. De aceea, sunt aici pentru a îți împărtăși 9 recomandări pentru alăptare importante pentru a te ajuta să parcurgi cu succes această frumoasă experiență și să o transformi într-o perioadă cu adevărat memorabilă și plină de satisfacții atât pentru tine, cât și pentru copilul tău.

1. Recomandarea pentru alăptare : Începeți în forță

Momentul în care îți ții bebelușul în brațe pentru prima dată este magic. Profită de acest moment încântător încercând contactul piele pe piele. Îi permiți micuțului tău să simtă căldura ta și să răspundă la atingerea ta. Este incredibil cum acest gest simplu poate declanșa instinctul natural al bebelușului de a se atașa la sânul tău. Nu uita că nu ești singură în această călătorie. Caută sprijin din partea consultanților în alăptare sau a personalului medical dacă întâmpini dificultăți. Piele pe piele cu bebelușul din prima oră sprijină dezvoltarea unei relații apropiate.

2. Găsește o poziție confortabilă și explorează tehnici de atașare la sân

În primele zile, s-ar putea să te simți ca un acrobat alăptând, încercând să-ți dai seama ce poziție funcționează cel mai bine pentru tine și pentru copilul tău. Nu îți face griji; totul face parte din procesul de învățare! Experimentează diferite poziții de alăptare, cum ar fi poziția clasică de leagăn sau cea confortabilă de minge de fotbal. Încearcă până când o găsești pe cea care vă aduce amândurora cel mai mult confort. Și crede-mă, o bună atașare la sân este totul! Aceasta asigură o experiență de hrănire nedureroasă și eficientă, așa că observă cu atenție gura și poziția bebelușului tău în timpul hrănirii.

3. Hrănește-l la cerere și urmărește semnalele de foame

S-ar putea să fi auzit termenul “hrănire la cerere” înainte și, lasă-mă să-ți mărturisesc, este cheia unei călătorii de succes în alăptare! Uită de programe stricte! În schimb, urmărește semnalele copilului tău. Probabil aceasta este cea mai utilă dintre toate recomandările pentru alăptare pe care le vei auzi vreodată. Atunci când începe să se foiască sau să sugă din mânuțele lui mici, este un semn clar că îi este foame. Nu aștepta!  Răspunde prompt și oferă-i hrana pe care o dorește. De asemenea, fiți atentă la acele semne adorabile de sațietate.

4. Ai grijă de tine!

În calitate de mamă care alăptează, ești un supererou care își hrănește micuțul cu laptele tău. Dar chiar și supereroii au nevoie de energie adecvată! Asigură-te că ai o dietă echilibrată, plină de alimente sănătoase care te vor menține puternică și sănătoasă. Și, nu uita să te hidratezi! Bea apă ca și cum ar fi cel mai util lucru din viața ta, pentru că, crede-mă, este!

5. Recomandările pentru alăptare includ neapărat a te odihni și relaxa

Știu, știu. Odihna pare un vis imposibil de atins cu un nou-născut în brațe, dar îți promit, este esențială. Ori de câte ori bebelușul tău se strecoară în țara viselor, încearcă să strecori și tu puțină odihnă atât de necesară. Și, dacă reușești, practică tehnici de relaxare pentru a reduce stresul. Va face minuni pentru fluxul de lapte și pentru bunăstarea ta generală.

6. Solicitați sprijin din partea partenerului și a familiei

Nu pot să subliniez suficient acest lucru: nu trebuie să faci asta singură! Implică-ți partenerul în această frumoasă călătorie. Încurajați-l să fie prezent în timpul hrănirilor, să vă ofere sprijin emoțional și chiar să ia parte la ”aventura” schimbării scutecelor. Apelează la familie sau la prieteni pentru ajutor la treburile casnice, permițându-ți mai mult timp prețios pentru a te concentra pe legătura cu bebelușul tău. Cere-le ca în locul nesfârșitului șir de recomandări pentru alăptare să te ajute concret. Formulează asertiv cererile tale.

7. Depășirea provocărilor legate de alăptare cerând sprijinul specialiștilor

S-ar putea să întâlnești câteva hopuri pe parcurs, și asta este în regulă. Mameloanele dureroase și angorjarea sunt provocări comune cu care se confruntă multe mame care alăptează. Nu ezita să apelezi la ajutorul unor profesioniști care îți pot oferi soluții și îndrumare. Nu uita, nu este nicio rușine să cauți sprijin; este un semn de putere și determinare de a oferi copilului tău tot ce este mai bun. Mai multe despre dificultăți găsești   aici   și aici

8. Recomandări pentru pomparea și depozitarea laptelui

La un moment dat, s-ar putea să fie nevoie să pleci pentru o perioadă de timp de lângă bebelușul tău. Posibil ca în această situație să te ajute o pompă de sân. Nu este întotdeauna ușor să fii departe de micuțul tău, dar extragerea laptelui te poate ajuta să îți menții rezerva și să oferilaptele tău copilului chiar și când nu ești lângă el. Învață tehnicile potrivite pentru extragerea eficientă a laptelui cu ajutorul unei pompe de sân potrivită sânului tău. Mameloanele sunt diferite, uneori chiar și cele două ale aceleiași mame. O pompă prea mare îți va da senzația că sânul tău nu produce lapte. Cu pompa potivită vei putea extrage laptele fără durere și eficient. Nu uita să urmezi instrucțiunile pentru o depozitare și o manipulare sigure.

9. Ai încredere în instinctele tale și ai răbdare

În mijlocul nopților nedormite și al schimbărilor nesfârșite de scutece, este ușor să te îndoiești de tine. Dar, crede-mă, te descurci! Instinctul tău matern este puternic și te va ghida în această călătorie.A fi mamă înseamnă să și greșești, să înveți din greșeli și să creșteți împreună. Sărbătorește fiecare mic succes de pe parcurs, oricât de mic ar fi, și ai răbdare cu tine însăți pe măsură ce învățați și creșteți. Vei primi multe recomandări pentru alăptare de la cunoscuți și necunoscuți. Alege cu grijă sursele de informare și ai încredere în tine.

Concluzie:

Dragă proaspătă mămică, te afli la începutul uneia dintre cele mai prețioase aventuri ale vieții. Întâmpină bucuriile și provocările alăptării cu aceste 9 recomandări pentru alăptare. Caută sprijin, ai grijă de tine și prețuiește momentele speciale pe măsură ce îți hrănești și îngrijești bebelușul prin această experiență incredibilă de legătură. Nu uitați, nu sunteți singură în această călătorie și, cu răbdare, dragoste și magia maternității, veți crea o relație de alăptare puternică și de durată cu micuțul dumneavoastră. Îți dorim o călătorie frumoasă și plină de satisfacții în alăptare!

Te așteptăm la evenimentele dedicate alăptării pentru a afla informații esențiale!