Poziții de alăptare: confort și conectare cu bebelușul

by | 21 Jun 2023

Poziții de alăptare diverse fac alăptarea o experiență frumoasă și intimă care favorizează o legătură puternică între mamă și bebelușul ei. Un aspect cheie al unei alăptări reușite este găsirea unor poziții confortabile și eficiente. Astfel favorizăm un transfer optim de lapte și să asigure confortul bebelușului. În acest articol, vom explora diverse poziții de alăptare care pot ajuta atât bebelușul, cât și mama. În acest fel se vor simți în largul lor în timpul sesiunilor de alăptare. Prin cunoașterea acestor poziții și a beneficiilor lor, poți îmbunătăți experiența alăptării și poți crea o conexiune mai puternică cu bebelușul tău.

Reguli generale pentru diferite poziții de alăptare: 

Când vine vorba de alăptare, găsirea poziției potrivite este esențială pentru a asigura o experiență de alăptare reușită și confortabilă atât pentru copil, cât și pentru mamă. Deși există diverse poziții din care poți alege, există această regulă generală care se aplică tuturor. Corpul bebelușului trebuie să fie cu fața direct spre mamă, cu nasul, gura și buricul aliniate, iar mamelonul atinge buza superioară a bebelușului.

De ce este important ca bebelusul să fie drept?

Această aliniere este importantă din mai multe motive. În primul și în primul rând, ajută la asigurarea unei prinderi adecvatea sânului. Atunci când nasul, gura și buricul bebelușului sunt aliniate, aceasta lasă căile respiratorii libere. Astfel bebelușul poate să respire mai ușor în timpul hrănirii. Plasarea mamelonului pe buza superioară stimulează reflexul de prindere. Astfel, bebelușul este încurajat să deschidă gura larg și să ia cu gura o parte mare din areolă.

Pe lângă faptul că facilitează o prindere corectă, această aliniere favorizează un transfer eficient al laptelui. Atunci când gura bebelușului este poziționată corect, aceasta permite un transfer confortabil și eficient al laptelui de la sân. Acest lucru ajută la prevenirea durerilor de mamelon. Asigură, de asemeni, ca bebelușul să primească o cantitate adecvată de lapte în timpul fiecărei sesiuni de hrănire.

De ce este orientat spre mama corpul bebelușului?

În plus, faptul că trupul bebelușului este orientat direct spre mamă favorizează un contact vizual mai bun și o mai bună legătură între cei doi. Aceasta îi permite mamei să observe și să răspundă mai ușor la semnalele bebelușului său, favorizând o legătură emoțională puternică în timpul hrănirii. Acest contact piele-pe-piele și interacțiunea vizuală oferă un sentiment de siguranță și reasigurare pentru bebeluș, îmbunătățind experiența alăptării.
 
Diferite poziții de alăptare oferă beneficii unice și pot fi mai potrivite pentru situații specifice sau preferințe individuale. Pentru toate regula generală de aliniere a corpului bebelușului și de asigurare a plasării corecte a mamelonului pe buza superioară rămâne constantă. Indiferent ce poziții de alăptare alegem, menținerea acestei alinieri este esențială.

Tipuri de poziții de alăptare: 

pozitii de alaptare exemplificate

1. Poziția în leagăn:

Poziția leagăn este poate cea mai frecvent utilizată și cunoscută poziție de alăptare. În această poziție, bebelușul stă întins orizontal peste brațul mamei, cu capul odihnindu-se în curbura brațului mamei. Mâna mamei susține gâtul și umerii copilului. Pentru a obține această poziție, asigură-te că trupul bebelușului este îndreptat direct spre tine, cu gura lui aliniată cu mamelonul. Ținerea în leagăn permite contactul vizual între mamă și bebeluș, promovând o legătură emoțională puternică. În plus, este o poziție convenabilă pentru alăptarea în public, deoarece oferă discreție și protecție.

2. Poziția leagăn încrucișat:

Poziția leagăn încrucișat este deosebit de utilă pentru mamele care au nevoie de mai mult control în timpul alăptării sau care au un copil prematur. Pentru a adopta această poziție, sprijină capul bebelușului pe brațul opus sânului folosit. Susține gâtul copilului cu mâna și asigură-te că nasul lui este aliniat cu mamelonul tău. Această poziție asigură un control și o vizibilitate mai bună a prinderii, permițându-ți să ghidezi mai ușor gura bebelușului pe sân. Ținerea în leagăn încrucișat este benefică pentru nou-născuții care pot avea dificultăți de prindere sau care au nevoie de sprijin suplimentar.

pozitii de alaptare exemplificate 33. Poziția minge de fotbal american:

Poziția “minge de fotbal american” este ideală pentru mamele care se recuperează după o cezariană. Poate fi utilă si pentru cele care au un reflex puternic de ejecție a laptelui. În această poziție, corpul bebelușului este introdus sub brațul mamei, semănând cu o minge de fotbal american. Mama se poate folosi de o pernă sau de mână pentru a susține capul și gâtul bebelușului. Această poziție oferă acces ușor la sân și oferă alinare pentru bebelușii cu reflux sau cu o prindere la sân superficială. În plus, aceasta permite mamei să păstreze o vedere bună a atașării la sân și să ajusteze poziția bebelușului dacă este necesar.

4. Poziția culcat lateral unul lângă celălalt:

pozitii de alaptare exemplificate 2

Poziția culcat pe o parte este o alegere confortabilă pentru hrănirea pe timp de noapte sau atunci când atât mama, cât și bebelușul au nevoie de odihnă. Pentru a adopta această poziție, întinde-te pe o parte, cu fața spre bebeluș, cu corpurile aliniate. Folosește antebrațul pentru a-ți susține capul și apropie bebelușul de sânul tău, asigurând o prindere

sigură. Această poziție favorizează relaxarea și confortul, permițând atât mamei, cât și bebelușului să adoarmă mai ușor după hrănire. Alăptarea în poziție culcată pe o parte favorizează, de asemenea, perioade mai lungi de somn, deoarece bebelușii pot beneficia de alăptare în timp ce sunt culcați.

pozitii de alaptare exemplificate 45. Poziția culcat pe spate:

Poziția culcat pe spate, cunoscută și sub numele de alăptare biologică încurajează instinctul natural al bebelușului de a se atașa singur și de a se hrăni. În această poziție, mama se întinde confortabil pe spate, fie într-o poziție semi-înclinată, fie întinsă. Bebelușul este așezat pe pieptul mamei, piele pe piele, și este liber să exploreze sânul și să se prindă singur. Poziția culcată pe spate facilitează o prindere mai profundă a sânului și încurajează bebelușul să își folosească reflexele înnăscute de hrănire. De asemenea, poate ajuta la reducerea dificultăților de alăptare, cum ar fi durerea mamelonului sau o prindere superficială.

6. Poziții de hrănire combinate:

Pe măsură ce bebelușul tău crește și se dezvoltă, preferințele sale de hrănire se pot schimba. Este esențial să rămâi flexibilă și deschisă la explorarea diferitelor poziții în funcție de nevoile bebelușului tău și de nivelul tău de confort. Poți trece de la o poziție la alta în timpul unei singure sesiuni de hrănire, adaptându-te la indicii ale bebelușului. În plus, dacă alăptezi gemeni sau frați în tandem, găsirea poziției potrivite pentru alăptarea în tandem este crucială. Cere îndrumare de la un consultant în alăptare. Poți participa la grup de sprijin pentru a învăța tehnici care să se adapteze la mai mulți bebeluși și să asigure o hrănire eficientă.

Concluzie:

Găsirea unor poziții confortabile de alăptare este esențială atât pentru bunăstarea bebelușului, cât și pentru confortul mamei. Poziția divers de alăptare oferă beneficii unice și pot aborda provocări specifice. Nu uita că fiecare diadă mamă-bebeluș este diferită, așa că este posibil să fie nevoie de câteva încercări pentru a găsi pozițiile care funcționează cel mai bine pentru tine. Căutați sprijin din partea consultanților în lactație, a grupurilor de sprijin sau a profesioniștilor din domeniul sănătății care vă pot oferi îndrumare și încurajare. Adoptând diverse poziții de alăptare puteți crea o experiență plină de afecțiune și conectată cu bebelușul tău.

Susține proiectele noastre! Donează apăsând butonul DONEAZĂ direct pe site