Alăptarea duretoasă

Alăptarea dureroasă? Caută ajutor la timp

by | 30 Jun 2023

Alăptarea dureroasă este o experiență de care mamele se tem pe bună dreptate.  Deobicei, alăptarea este un proces natural și frumos care oferă numeroase beneficii atât mamei, cât și copilului. Într-o situație normală, alăptarea nu este o experiență dureroasă; mai degrabă, este o experiență plină de bucurie și împlinire. Cu toate acestea, pot apărea dureri în timpul alăptării și este important să înțelegem că acestea sunt, de obicei, un semn că ceva nu este în regulă. Disconfortul poate apărea din cauza unor probleme legate de tehnică sau poate indica o problemă medicală ascunsă, fie la mamă, fie la copil. Adresând aceste provocări și căutând sprijinul potrivit, mamele pot transforma călătoria lor de alăptare într-o experiență pozitivă și satisfăcătoare.

Bucuria de a alăpta – atunci cand nu este alăptarea dureroasă

În condiții normale, alăptarea este o relație unică între o mamă și copilul ei. Ea permite bebelușului să primească nutrienți și anticorpi esențiali, oferind în același timp confort și siguranță. În același timp, alăptarea stimulează eliberarea de oxitocină, un hormon care favorizează legătura maternă și ajută la recuperarea postnatală. Este un moment de iubire și susținere reciprocă, favorizând o legătură profundă între mamă și copil.

Motive pentru care este  alăptarea dureroasă și soluții:

1. Atașare incorectă:

Unul dintre cele mai frecvente motive pentru durerea în timpul alăptării este o atașare a copilului la sân incorectă. Asigurarea unei prinderi corecte este vitală pentru ca transferul de lapte de la mamă la bebeluș să se facă în mod eficient și pentru ca mama să evite disconfortul. Cereți asistență din partea unui consultant în lactație sau a unui specialist în alăptare pentru a învăța tehnica de prindere corectă.

2. Angorjarea:

Angorjarea apare atunci când sânii devin excesiv de plini de lapte, ceea ce îi face să se simtă sensibili și dureroși. Alăptarea frecventă sau extragerea laptelui poate ajuta la ameliorarea angorgementului. Aplicarea de comprese calde sau de comprese reci înainte și după alăptare poate, de asemenea, să ofere ușurare.

3. Mastită:

Mastita este o infecție în țesutul mamar, adesea cauzată de bacteriile care pătrund prin sfârcuri crăpate sau inflamate. Aceasta are ca rezultat durere mamară, roșeață și umflături. O asistență medicală promptă, împreună cu continuarea alăptării, este esențială pentru a trata eficient mastita.

4. Restricția de fren lingual:

Unii bebeluși pot avea restricții ale limbii. Asta înseamnă că membrana care leagă limba de planșeul gurii este mai strânsă decât in mod normal. Această situație poate interfera cu o prindere corectă a sânului și poate provoca durere pentru mamă. Consultați un specialist în alăptare pentru a evalua dacă acesta este problema și acesta vă poate recomanda la nevoie ce este de făcut în cazul vostru specific.

5. Aftele:

Afta este o infecție fungică care poate apărea în gura bebelușului și poate fi transmisă la mameloanele mamei. Aceasta provoacă durere, mâncărime și, uneori, o durere înțepătoare în timpul alăptării. Atât mama, cât și bebelușul vor avea nevoie de un tratament antifungic pentru a rezolva problema în mod eficient.

6. Prematuritatea:

Bebelușii prematuri se pot confrunta cu dificultăți în a se atașa și a suge în mod eficient din cauza coordonării și a forței subdezvoltate. Acest lucru poate duce la durere în timpul alăptării pentru mamă. Lucrul îndeaproape cu o echipă de neonatologie și cu un consultant în lactație poate ajuta la dezvoltarea unor strategii, cum ar fi utilizarea unor metode alternative de hrănire, cum ar fi hrănirea cu degetul sau sisteme de hrănire suplimentară pentru a sprijini abilitățile de hrănire ale copilului până când acesta poate alăpta mai eficient.

7. Utilizarea biberoanelor și a suzetelor:

Introducerea biberoanelor și a suzetelor poate crea confuzie de supt pentru bebeluș, ceea ce face dificilă pentru acesta să se prindă la sân în mod corespunzător. Acest lucru poate cauza disconfort pentru mamă în timpul alăptării. Evitați să introduceți biberoane sau suzete pentru a permite copilului să păstreze o tehnică bună de alăptare.

8. Stresul și tensiunea:

Stresul și tensiunea pot afecta alăptarea, determinând corpul mamei să se încordeze, ceea ce îngreunează sarcina copilului de a se atașa corect la sân. În plus, stresul poate avea un impact asupra ejecției de lapte. Practicarea de tehnici de relaxare, cum ar fi exercițiile de respirație profundă, meditația și căutarea de sprijin emoțional din partea celor dragi sau a unui psihoterapeut poate ajuta la reducerea nivelului de stres, creând o experiență de alăptare mai relaxată atât pentru mamă, cât și pentru copil.

Nu uitați, călătoria de alăptare a fiecărei mame este unică și este esențial să abordați aceste provocări cu răbdare, perseverență și sprijin. Solicită ajutor cât mai curând!

Căutați ajutor de la un specialist în alăptare:

Atunci când vă confruntați cu o alăptare dureroasă, este esențial să solicitați ajutorul unui specialist în alăptare. Acești profesioniști sunt pregătiți să identifice și să abordeze eficient provocările legate de alăptare. Apelând la un consultant în alăptare sau participând la grupuri de sprijin, mamele pot primi îndrumare, sfaturi și sprijin emoțional. Intervenția în timp util poate preveni sau vindeca rănile mamare, poate atenua durerea și poate asigura o experiență pozitivă de alăptare.

Concluzie:

Alăptarea este o călătorie extraordinară care le permite mamelor să aibă grijă de ele și să creeze legături cu bebelușii lor. În timp ce durerea în timpul alăptării poate fi descurajantă, este important să ne amintim că există soluții disponibile. Căutarea asistenței unui specialist în alăptare la primele semne de disconfort poate face marea diferență. Cu informațiile, sprijinul și îndrumarea potrivite, mamele pot depăși provocările, pot crea o experiență pozitivă de alăptare și pot prețui momentele unice de iubire și conexiune cu micuții lor prețioși. Nu uitați, nu sunteți singură – cereți ajutor și îmbrățișați bucuria pe care o poate aduce alăptarea.

Despre inițiere alăptarii găsești aici.
Informații importante despre alăptare găsești aici.
Mai multe despre probleme în alăptare găsești aici.  

Înscrie-te la newsletter