Ce este alăptarea?
Alăptarea exclusivă reprezintă modul de hrănire a bebelușului doar cu lapte matern, fără alte alimente sau lichide, incluzând apa.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă inițierea alăptării nou-născutului în prima oră după naștere, alăptarea exclusivă a copilului în primele 6 luni de viață, urmată de continuarea alăptării până la 2 ani și peste, atât timp cât mamă și copilul și-o doresc.
Inițierea alăptării cât mai devreme crește șansele alăptării exclusive.
Când ar trebui să aibă loc inițierea alăptării?
Imediat după naștere, sau cât mai devreme. Ideal, copilul se lasă în contact piele pe piele cu mamă pentru prima oră din viață. Denumită Oră magică, aceste prime minute din viața copilului sunt extraordinar de importante. Ajută nou-născutul să se simtă în siguranță, crește nivelul de oxitocină atât în corpul mamei cât și al copilului, reglează ritmul cardiac și temperatură corporală a bebelușului, crește saturația de oxigen și ajută la reglarea glicemiei. Pe pieptul mamei, copilul se simte în sigurantă, se odihnește, apoi începe căutarea sânului. Trecând printr-o cascadă de reflexe, nou-născutul reușește să identifice sânul, să ajungă la el, să se atașeze și să sugă, pas foarte important în dezvoltarea neurologică. Copilul trebuie ținut cât mai mult în contact piele pe piele cu mamă, imediat după naștere și în primele săptămâni de viață.
Atașarea corectă
Atașarea corectă ajută copilul să transfere lapte eficient și este cheia alăptării. Alăptarea nu trebuie să doară. Niciodată. Atunci când doare, de multe ori copilul nu primește lapte eficient în timp ce mamă suferă. Dacă vi se spune că bebelușul este atașat corect dar sfârcurile dor foarte tare, cereți ajutor din altă parte.
Am născut prin cezariană. Laptele va veni mai târziu?
Nu. Indiferent de cum a avut loc nașterea, după eliminarea placentei se modifică balanța hormonală. Cantitatea de progesteron scade și cu cât scoți mai mult lapte din sân (copil, manual, pompă), cu atât vei produce mai mult lapte.
Am suficient lapte?
Da. Laptele începe să se producă în săptămâna 16 de sarcină, sub formă de colostru.
În prima zi de viață, stomacul copilului are o capacitate mică, 2-7 ml (cât o cireașă), în ziua a doua cât o nucă (22-27 ml) ajungând la o lună la dimensiunea unui ou (80-150 ml ). Astfel, colostrul împlinește necesarul copilului în primele zile. El are o consistență vâscoasă ce facilitează tranziția copilului din viață intrauterine la cea extrauterina. Dacă în burtică a integrat mecanismul de supt-înghițit, acum trebuie să integreze și respirația.
Și totuși, este posibil să nu am suficient lapte?
Există patologii ce pot influența secreția lactată a mamei. Incidență acestora este de aproximativ 2%. Rată alaptării exclusive în România este sub 20% conform OMS. Dacă fără un motiv cunoscut, nu produci suficient lapte pentru copil, e nevoie de investigații. Mai departe de alăptare, copilul tău are nevoie de o mamă sănătoasă.
Chiar și în cazul unei lactații insuficiente, lapte matern parțial e mai mult decât deloc lapte matern. Așa încât cereți ajutorul specialistului în lactație adică a consultantului acreditat IBCLC
Semne că mănancă suficient
- se aude înghițind
- nu doare atașarea
- e mulțumit după masă
- udă scutece
- are scaun zilnic
- ia în greutate
În prima zi după naștere bebelușul va uda 1 scutec, în a doua zi va uda 2 scutece, în a treia 3 scutece și începând cu ziua 5 bebelusul udă în mod normal minim 6 scutece pe zi. Copilul corect hrănit are scaun zilnic din prima zi de la naștere.
Ce poți face pentru un start bun?
- Evită, dacă este posibil, medicația din timpul travaliului și a nașterii. Studiile arată că medicația primită poate influența abilitatea copilului de a coordona mecanismul de supt.
Fluidele administrate în timpul travaliului cresc riscul de edem în țesutul mamar, și de aici riscul crescut de furie a laptelui, sâni angorjati și atașare dureroasă.
- Pune copilul la sân imediat după naștere. Inițierea alăptării în primele ore după naștere este importantă. Majoritatea copiilor se nasc pregătiți să sugă. Exersează suptul din săptămâna 18 de sarcină, coordonează bine mecanismul supt-înghițit după săptămana 30 de sarcină.
- Mama și copilul nu trebuie despărtiti. Locul copilului după naștere este pe/lângă mamă. În primele săptămâni de viață se hrănește des (8-12 mese/ 24 de ore). Copilul se liniștește și se simte în siguranță alături de mamă.
Primele semne de foame apar cu mult timp înainte de plâns, iar un copil liniștit va reuși să se atașeze mai ușor la sân.
- Evitați mameloanele artificiale (de silicon). Folosind acest dispozitiv, mai ales montat incorect, crește riscul de transfer ineficient de lapte. Asta duce la stimulare ineficientă a lactației. O formă sau mărime nepotrivită poate modifica mișcările naturale ale limbii bebelușului în supt. Dacă motivul pentru care ți-au fost recomandate este lipsă mamelonului, ia în calcul o discuție cu un specialist IBCLC. Atașarea la sân se face pe zona areolei, nu pe mamelon.
- Alăptează la cere, oricât de des, oricât are nevoie copilul. Restricțiile de durată sau frecvență a meselor la sân pot afecta alăptarea. Așa cum adulții au nevoie de timpi diferiți pentru a consumă aceeași cantitate de mâncare, la fel și copiii. Sunt copii ce mănâncă eficient în 10 minute, alții în 60. Sunt copii care se satură cu un sân, sunt alții ce au nevoie să fie mutați de 10 ori în timpul aceleiași mese.
- Evitați suplimentarea copilului cu apă, apă îndulcită, ceai sau formulă de lapte. De cele mai multe ori mamă poate produce suficient lapte pentru bebelușul ei. Introducerea formulei duce la distanțarea meselor la sân și la stimulare ineficientă sânului. Pe termen lung se poate observa lactație insuficiență. Caută ajutor specializat înainte de a folosi hrănirea artificială.
Ce fac dacă copilul refuză sânul în primele zile de viată?
Pană reușești să te vezi cu un consultant IBCLC, te asiguri că hrănești copilul suficient, folosind metode de hrănire alternative ce nu sabotează alăptarea. Concret, oferiți lapte matern muls (în cazuri excepționale se oferă supliment cu formulă), cu ajutorul firului de nutriție suplimentară (SNS), seringă, canită, linguriță.
Articol scris in cadrul proiectului Sustinem alaptarea, sprijinim parintii din Iasi
Autor:
Alina Suman IBCLC
Ioana Precupan – IBCLC