Alăptarea – mituri și realitate

by | 7 Jun 2023

Alăptarea este un proces natural și esențial de hranire a nou-născutului, prin care acesta primește lapte matern de la sânul mamei. Acest proces aduce numeroase beneficii atât mamelor, cât și bebelușilor. Din nefericire, dezinformarea și miturile din jurul alăptării pot crea confuzii și dificultăți în procesul alăptării. În acest articol, vom prezenta unele dintre cele mai frecvente mituri despre alăptare și vom oferi explicații științifice și soluții pentru problemele reale din spatele acestora.

Mitul 1: Alăptarea este întotdeauna ușoară, de la început.

Realitate: Alăptarea este un proces fiziologic, pentru care atât mama cât și copilul se pregătesc încă din săptămâna 16 de sarcină. S-ar putea să nu fie întotdeauna ușor la început. Multe mame se confruntă cu provocări inițiale. Între acestea se numără dificultăți în prinderea sau respingerea sânului, precum și senzații dureroase la nivelul mamelonului. De asemenea, unele mame pot avea senzația că nu produc suficient lapte. Aceste provocări sunt adesea temporare și pot fi depășite cu sprijinul și îndrumarea corespunzătoare.

Soluție: Căutați ajutor de la un consultant în lactație acreditat IBCLC sau LLL, sau de la un grup de sprijin pentru alăptare. Aceștia pot evalua atașarea copilului la sân, pot oferi îndrumări privind poziționarea și pot oferi sprijin pentru orice preocupări legate de alăptare. Sprijinul și informațiile oferite de specialiști pot face o diferență semnificativă în inițierea procesului de alăptare. Informează-te din timp din surse sigure

Mitul 2: Bebelușii hrăniți cu formulă de lapte sunt la fel de sănătoși ca cei alăptați.

Realitate: Laptele matern este un aliment viu. El este adaptat în mod unic pentru a satisface nevoile nutriționale și imunologice ale sugarilor. Acesta furnizează nutrienți esențiali, anticorpi și factori de creștere. Susține astfel imunitatea copiilor și protejează împotriva diferitelor boli, până ce sistemul lor imunitar se dezvoltă. Deși preparatele pentru sugari pot oferi o nutriție adecvată, acestea nu pot reproduce compoziția complexă a laptelui matern.
 
Soluție: Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Academia Americană de Pediatrie (AAP) recomandă, ori de câte ori este posibil, alăptarea exclusivă a bebelușului până la 6 luni. De asemeni subliniază importanța continuării alăptării după începerea diversificării, până la 2 ani. Dacă alăptarea la sân nu este posibilă, specialistul IBCLC te poate îndruma în găsirea unei alternative potrivite copilului cum este lapele muls. In cazul în care nu îți dorești acest lucru, consultați profesioniștii din domeniul sănătății. Ei te pot ghida pentru a selecta o formulă adecvată și pentru a asigura practici de hrănire corespunzătoare.

Mitul 3: Mărimea sânilor determină producția de lapte.

Realitate: Dimensiunea sânilor nu are o corelație directă cu producția de lapte. Instalarea lactației este influențată la nivel hormonal, iar susținerea ei de eficienta și frecvența cu care laptele este extras din sân. Femeile cu sâni mici sunt la fel de capabile să producă suficient lapte pentru bebelușii lor ca și cele cu sâni mai mari. În ambele cazuri, cel mai important aspect este reprezentat de cantitatea de lapte extrasă.

Soluție: Concentrați-vă pe stabilirea unei bune atașări a copilului la sân și pe drenarea frecventă și eficientă a laptelui. Cu cât este eliminat mai mult lapte din sâni, cu atât ii este semnalat organismului să producă mai mult. Sesiunile dese de alăptare, la cerere, sau cele de pompare ajută la menținerea rezervei de lapte, indiferent de mărimea sânilor.

Mitul 4: Alăptarea trebuie să fie dureroasă.

Realitate: Deși poate apărea un oarecare disconfort în primele zile de alăptare, alăptarea nu trebuie să fie dureroasă. Alăptarea dureroasă poate fi un semn al unei atașări incorecte sau al altor probleme care necesită atenție.

Soluție: Cereți ajutor profesional de la un consultant în lactație IBCLC sau LLL. Corectarea acestor probleme poate reduce semnificativ durerea în timpul alăptării.

Mitul 5: Alăptarea previne sarcina.

Realitate: Alăptarea poate acționa ca o formă naturală de contracepție, dar numai în anumite condiții. Această metodă, cunoscută sub numele de amenoree lactațională, funcționează atunci când bebelușul este alăptat exclusiv, la cerere, inclusiv noaptea, menstruația mamei nu revenit, iar copilul are mai puțin de șase luni. Cu toate acestea, nu este infailibilă, iar fertilitatea poate reveni înainte de reluarea menstruației.

Soluție: Dacă prevenirea sarcinii este o preocupare, este important să discutați variante de contracepție cu un furnizor de servicii medicale.

Mitul 6: Alăptarea va face sânii să se lase.

Realitate: Alăptarea în sine nu provoacă lăsarea sânilor. Factori precum hormonii de sarcină, genetica și vârsta joacă un rol mai important în modificările sânilor de-a lungul timpului. Sânii suferă în mod natural modificări datorate sarcinii, indiferent dacă are loc sau nu alăptarea.

Soluție: Purtarea unui sutien de susținere în timpul sarcinii și alăptării poate ajuta la minimizarea disconfortului la nivelul sânilor și poate oferi un anumit sprijin. Exercițiile fizice regulate și menținerea unei greutăți sănătoase pot contribui, de asemenea, la sănătatea generală a sânilor.

Mitul 7: Alăptarea trebuie să fie programată și să urmeze o rutină strictă.

Realitate: Alăptarea împlinește nu doar nevoia de hrana și hidratare, ci și cea de siguranță și atașament.

Soluție: Se recomandă alaptarea la cerere. Bebelușii au modele diferite de hrănire și pot cere mai frecvent în timpul perioadelor de creștere sau a etapelor de dezvoltare.

Concluzie:

Alăptarea poate fi o experiență frumoasă și benefică atât pentru mame, cât și pentru bebeluși. Dispărând miturile comune despre alăptare și înțelegând explicațiile științifice care stau la baza acestora, putem oferi un sprijin și o îndrumare mai bună mamelor care alăptează. Nu uitați, căutarea de ajutor, atașarea corectă , poziția de alăptare comoda pentru mamă și asigurarea unei eliminări frecvente a laptelui sunt esențiale pentru o călătorie de succes în alăptare. Haideți să împuternicim mamele cu informații exacte pentru a lua decizii în cunoștință de cauză și să prețuim numeroasele beneficii ale alăptării.

Susține proiectele noastre! Donează apăsând butonul DONEAZĂ direct pe site