Care este cel mai sigur scaun auto pentru nou-născut?

by | 22 Sep 2020

Cel mai sigur scaun în care poate călători nou-născutul este scoica auto!

Când așteptăm un bebeluș de cele mai multe ori ne simțim copleșiți de lista de cumpărături, de alegerile pe care trebuie să le facem, de toate schimbările prin care va trece familia.
Primul drum al bebeluslui este de obicei de la maternitate către casă și este necesar să ne pregătim cu scaunul potrivit pentru bebeluș!

Există multe opțiuni disponibile online și în magazine: coșulețe de transport, landouri și multe variante de scaune, însă cea mai sigură opțiune, indiferent de greutatea bebelușului, este scoica auto.

De ce nu putem folosi landou sau coșuleț în mașină?

Nou-născutul nu are încă tonus muscular suficient dezvoltat, nu își poată susține greutatea capului, iar poziția recomandată este cea culcată, când acesta nu este în brațele părinților sau în mașină. Landourile și coșulețele de transport pot fi folosite pentru a scoate copilul la plimbare în parc, însă în mașină siguranța primează! Obligatoriu vom folosi scoica auto.

Aceasta oferă o poziție fiziologică, corectă anatomic și ergonomică, semi-înclinată, care va menține copilul în siguranță, cu o bună oxigenare și o excelentă distribuție a tensiunilor în caz de incident rutier, fiind întotdeauna poziționată cu spatele la sensul de mers.

Cum folosim scoica corect?

Scoica auto se va monta în mașină:

  • cu spatele la sensul de mers,
  • cu ajutorul centurii în 3 puncte a mașinii sau cu sistemul isofix, în funcție de indicațiile din manualul scoicii,
  • copilul va fi întotdeauna asigurat în scoică cu centurile de siguranță ale acesteia.
  • dacă scoica are și alte accesorii incluse, inserturi, protecții, acestea se vor folosi după cum specifică producătorul, până își ating limitele de înălțime/vârstă/greutate. Spre exemplu, unele scoici oferă insert suplimentar care se folosește cât e bebe foarte mic, în primele 2-3 luni, și care se îndepărtează când bebelușul a crescut suficient.

Ghid în 3 pași pentru o utilizare corectă:

  1. Montăm scoica corect în mașină
  2. Folosim toate elementele de siguranță din scoică: protecțiile pentru bretele și protecția pentru catarama centrală;
  3. Poziționăm copilul corect și strângem centurile de siguranță până nu le mai putem ciupi între degete!

Care este cea mai bună scoică?

Unii producători investesc foarte mult în cercetarea siguranței scaunelor pe care le produc, deci recomandarea noastră este să căutați o scoică care are teste suplimentare de impact (Plus, ADAC, OEAMTC etc) și care a obținut rezultate excelente la aceste teste. Cum însă de multe ori bugetul este redus, puteți opta pentru orice scoică auto atâta timp cât îndeplinește un minim de 3 criterii:

  1. Este nouă (o scoică la mâna a doua poate să fi fost implicată în accident auto și poate să fi suferit micro-fisuri pe care nu le puteți observa)
  2. Este omologată conform standardelor în vigoare (dacă o achiziționați de la un magazin specializat nu veți întâmpina probleme în acest sens)
  3. Este adecvată înălțimii și greutății bebelușului vostru (unele scoici pot susține excelent și un prematur foarte mic, pe când altele sunt generoase, însă potrivite bebelușilor de dimensiuni mai mari)

Pentru a vă ușura procesul de selecție puteți apela la un consultant specializat, cereți multe detalii și mergeți cu lista de întrebări pregătită! Scoica are un rol extrem de important: să mențină bebelușul în siguranță în caz de incident auto! Astfel, acordați timp și alegeți-o pe cea mai potrivită vouă, pentru siguranță și confort!