Alimentația mamei care alăptează

by | 3 Aug 2023

Alimentația mamei care alăptează, dar și hidratarea joacă un rol semnificativ în menținerea sănătății tale fizice și emoționale. În calitate de mamă, starea ta de bine este extrem de importantă. Deși este posibil ca alimentele pe care le consumi să nu aibă un impact direct asupra nutriției bebelușului tău (cu excepția cazului în care bebelușul are alergii sau intoleranțe), acestea îți influențează nivelul de energie și gradul de sănătate general. Acest ghid își propune să le ofere mămicilor care alăptează îndrumări specifice cu privire la o alimentație echilibrată și la o hidratare adecvată pentru a le susține sănătatea și nivelul de energie în timpul acestui capitol prețios al maternității.

Rolul alimentației mamei atunci când aceasta alăptează

Alimentele pe care le consumi nu au un impact direct asupra sănătății bebelușului tău (cu condiția ca acesta să fie sănătos și să nu aibă alergii sau intoleranțe). Acestea joacă însă un rol vital în susținerea propriei tale stări de bine. În calitate de mamă care alăptează, corpul tău consumă energie suplimentară pentru a produce lapte. Vorbim de aproximativ 400 de calorii în plus pe zi. Majoritatea acestor resurse sunt extrase din rezervele pe care le-ai acumulat în timpul sarcinii. Totuși există momente în care este posibil să ai nevoie de hrană suplimentară. Astfel îți menții nivelul de energie și sănătatea generală.

Nutrienți cheie în alimentația mamei care alăptează:

O dietă bine echilibrată, cu accent pe nutrienții esențiali, este importantă pentru starea ta generală de bine:

  1.  Proteine: Vitale pentru repararea și creșterea țesuturilor, se găsesc în carnea slabă, pește, fasole, linte și nuci.
  2.  Carbohidrați: Furnizează energie și se găsesc în cereale integrale, fructe și legume.
  3.  Grăsimi sănătoase: Susțin producția de hormoni,iar ele se găsesc în avocado, nuci, semințe și ulei de măsline.
  4.  Vitamine și minerale: Cruciale pentru sănătatea generală, se găsesc în fructe colorate, legume și produse lactate.

Hidratarea în alăptare

Să rămâi bine hidratată este vital atât pentru sănătatea ta, cât și pentru producția de lapte. Semnalele naturale de sete ale corpului tău te pot ghida cu privire la câtă apă sau lichid ai nevoie. Uneori însă, faptul că ești obosită și concentrată pe nevoile copilului tău te poate face să treci cu vederea nevoile tale.

În calitate de mamă care alăptează, s-ar putea să te simți mai însetată decât de obicei. Vei simți asta mai ales în timpul sesiunilor de alăptare. Fă un efort conștient pentru a bea apă pe tot parcursul zilei. Ia în considerare posibilitatea de a păstra o sticlă de apă la îndemână oriunde te duci. Fie că ești acasă, fie că ești la cumpărături sau la o plimbare cu familia apa este importantă.

Dacă nu ești sigură că bei suficientă apă, o bună regulă de bază este să fii atentă la culoarea urinei tale. Urina de culoare galben deschis indică o hidratare corespunzătoare. Urina de culoare galben mai închisă sau chihlimbar poate sugera că trebuie să bei mai multe lichide.

Produse de evitat sau de limitat în alimentația mamei care alăptează

Dacă bebelușul tău are alergii sau intoleranțe, s-ar putea să fie nevoie să acorzi o atenție sporită dietei tale. În unele cazuri, anumite componente specifice din anumite alimente, cum ar fi proteine specifice, ar putea ajunge la copil prin laptele matern și ar putea crea probleme. Dacă bebelușul tău nu are alergii sau intoleranțe, nu există restricții în ceea ce privește dieta ta.

Sfaturi de pregătire a mesei și de economisire a timpului pentru alimentația mamei care alăptează

În calitate de mamă care lucrează și alăptează, găsirea timpului pentru a pregăti mesele poate fi o provocare. Cu toate acestea, cu puțină planificare vă puteți asigura că aveți la îndemână opțiuni nutritive, economisind timp și energie. Iată câteva sfaturi utile de pregătire a meselor și de economisire a timpului pentru a te sprijini în călătoria ta de alăptare:

Planifică mesele săptămânale:

Ia-ți câteva momente în fiecare săptămână pentru a-ți planifica mesele și gustările. Creează un meniu care să includă o varietate de alimente hrănitoare. Încorporează nutrienții cheie discutați mai devreme. Acest lucru nu numai că va economisi timp, dar va preveni și deciziile de ultim moment îmbunătățind alimentația mamei care alăptează.

Gătiți în loturi de mese:

Gătește loturi mari din mâncărurile tale preferate. Pot fi supe, tocănițe și mâncăruri la caserolă. Congelează-le în porții individuale. În acest fel, vei avea întotdeauna la îndemână o masă sănătoasă făcută în casă. Va fi mereu gata să fie reîncălzită atunci când timpul este scurt.

Fructe și legume pretăiate:

Spală, decojește și taie fructele și legumele în avans.Depozitează-le în recipiente în frigider. Având la îndemână produse pretăiate, este mai ușor să pregătești o gustare rapidă și nutritivă. Poți alege să le adaugi la alte mese.

Cereale de ovăz hidratate peste noapte:

Pregătește ovăzul sau alte cereale cu o seară înainte. Combină ovăzul cu laptele ales de tine, iaurtul și garnituri precum nuci și fructe. Dimineața, vei avea un mic dejun delicios și hrănitor, gata de savurat.

Mâncăruri ”totul într-o oală”:

Pregătește mâncăruri care se gătesc cu totul într-o oală sau cratiță. Ajută când le puteți găti cu totul dintr-un foc. Acest lucru reduce timpul de gătire. Mai mult, chiar minimizează și curățenia de după.

Slow Cooker și Instant Pot:

Investește într-un slow cooker sau un Instant Pot pentru a simplifica pregătirea mesei. Aceste aparate de bucătărie îți permit să pregătești mese sănătoase cu un efort minim. Poți să începi masa dimineața și să te întorci la o cină complet gătită la sfârșitul zilei.

Pregătește pachete de gustări:

Creează pachete de gustări convenabile cu nuci, semințe, fructe uscate sau biscuiți din cereale integrale pe care să le păstrezi în geanta de scutece sau în poșetă. Aceste gustări sunt perfecte pentru hrana din mers atunci când ieși cu copilul.

Menține-ți hidratarea:

Pe lângă planificarea meselor, nu uita să te hidratezi bine. Păstrează o sticlă de apă la îndemână pe tot parcursul zilei pentru a-ți reaminti să bei apă în mod regulat.

Acceptă ajutor:

Dacă prietenii sau familia se oferă să te ajute, nu ezita să le accepți ajutorul. Fie că este vorba de pregătirea meselor, de a face comisioane sau de a avea grijă de copil pentru o scurtă perioadă de timp, aceste gesturi îți pot oferi timpul atât de necesar pentru a avea grijă de tine.

Simplifică mesele:

În această perioadă aglomerată, concentrează-te pe mese simple și nutritive care nu necesită o pregătire elaborată. Folosește ingrediente proaspete și de sezon și nu-ți fie teamă să folosești legume congelate și proteine pre-gătite pentru a economisi timp.

Nu uita că, în calitate de mamă care alăptează, starea ta de bine este esențială pentru a avea grijă de copilul tău. Folosește aceste sfaturi de pregătire a meselor și de economisire a timpului. Astfel te poți hrăni cu alimente sănătoase și îți poți menține energia și puterea necesare pentru a face față bucuriilor și provocărilor maternității. Având grijă de tine, te asiguri că ai resursele necesare pentru a oferi cea mai bună îngrijire micuțului tău, făcând această călătorie și mai plină de satisfacții și împliniri.

Rolul suplimentelor

În cele mai multe cazuri, o dietă bine echilibrată ar trebui să îți asigure nutrienții de care ai nevoie. Cu toate acestea, unele mame care alăptează pot avea nevoie de suplimente, în funcție de circumstanțele individuale. Înainte de a începe orice fel de suplimente, consultați-vă cu profesionistul dumneavoastră din domeniul sănătății.

Concluzie

Deși este posibil ca alimentele pe care le consumi să nu influențeze în mod direct nutriția bebelușului tău, acestea au un impact semnificativ asupra propriei tale stări de bine și a nivelului de energie ca mamă care alăptează. Prioritizarea unei diete echilibrate și menținerea unei bune hidratări te va ajuta să parcurgi acest capitol special al maternității cu vitalitate și bucurie. Nu uita să îți asculți corpul și să fii atentă la nevoile tale de hidratare, în timp ce te concentrezi să îi oferi cea mai bună îngrijire micuțului tău. Fie că alăptezi sau nu, maternitatea este o călătorie care necesită multă energie, iubire și îngrijire de sine.