Timpul de ecrane al copiilor în izolare

by | 27 Apr 2020

Ești unul dintre părinții care ai limitat până acum timpul de ecrane atât pentru tine însuți cât și pentru copii? Te-ai surprins criticând adolescenții, copiii și tinerii pentru că petrec prea mult timp cu ochii în telefon.  Luptai  pentru a-i convinge că timpul de ecrane nu este conectare socială reală?

Totuși, în această perioadă pui la îndoială într-o oarecare măsură aceste gânduri. Și tu ai trăit conectare emoțională cu prietenii și familia prin face-time. Vezi că rutina s-a schimbat repede! Ai remarcat că acum petreceți mai mult timp cu toții în fața acestor aparate.

Aceia dintre noi care acum lucrează de acasă probabil s-au surprins utilizând mai des video call-uri. Ai observat poate că petreci mai mult timp urmărind serialele de pe Netflix.

Copii și adulți, învățăm online acum, în timp ce rămânem în siguranță în casă.

Ești îngrijorat ca mulți dntre noi în această perioadă pentru timpul lung petrecut în fața ecranelor. Si este de înțeles. Acum atât copiii cât și adulții nu mai au libertatea de a se îndepărta de ecrane când își doresc. Suntem antrenați în activități cu scop prin intermediul lor.

În această perioadă ne unește o dorință comună indiferent de vârstă. Vrem să ieșim în parcuri, să ne plimbăm, să petrecem timp cu prietenii în viața reală. Simțim că dacă în general timpul de ecrane ne poate acapara viața, în această perioadă este chiar mai ușor. 

Siguranța familiei

Ce să iei în calcul când planifici timpul de ecrane în perioada de izolare?

  • Ține-ți familia în siguranță

Probabil o grijă importantă ca părinte este îți știi familia în siguranță. În această perioadă asta înseamnă inclusiv să te asiguri că cel mic mănâncă, bea apă, doarme suficient, este sănătos. Știm însă că adolescenții și copiii au nevoie, pe lângă acestea, de mișcare și relaționare socială. În această perioadă ei sunt foarte tentați să se întâlnească. Ai observat că accesul la ecrane reduce tentația expunerii la grup? Atunci relaxați regulile. Adolescentul crede că este invincibil și asta e normal. Mai ales pentru că pot acționa fără să se gândească la consecințe, fiți alături de ei cu înțelegere.

  • Redu accesul la informație care crește frica

Știrile despre pandemie îl fac pe copilul tău să se simtă îngrijorat, speriat, vulnerabil. Dacă o întâlnire cu prietenii online îi ține departe de aceste știri, facilitață una!

  • Măriți timpul dedicat activităților sănătoase.

Asta este bine nu doar în izolare, ci în general în viețile noastre. Cercetările spun că ai nevoie undeva între 30 și 70 de zile de repetiție pentru a dezvolta o rutină sănătoasă. O idee bună este ca întreaga familie să dedice timp exercițiilor fizice. În acest fel reduceți și riscul de a consuma excesiv hrană, ecrane, alcool.  Poați alege yoga, meditație sau orice sport care se poate practica în casă. Poate acum mai mult decât în alte perioade este timp pentru a crește un astfel de obicei. Nu orice activitate fizică este practicabilă în casă. Puteți profita însă de timpul în care ieșiți pentru a face exerciții fizice. Nu uitați de toate resursele online gratuite care vă stau acum la dispoziție. 

  • Ai grijă de sănătatea mentală a familiei

Preocupă-te de sănătatea mentală a familiei tale.  Conflictele pot apărea ușor acum. Implică-te prevenirea lor! Încearcă să reduci plictiseala. Trăind 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână, într-un apartament, pentru mulți dintre noi spațiul personal s-a redus. Uneori acesta se poate creea între noi și ecran. Relaxarea regulilor privind timpul de ecrane poate aduce mai multă liniște rapid în casă.  Păstreză totuși măcar regulile de siguranță. Vorbește de la început despre motivele din spatele hotărârii. Vorbiți și despre planul de redresare după ieșirea din izolare. E nevoie să știe că aceste reguli sunt mai lejere pentru o perioadă limitată de timp. Adolescenții pot fi tentați să petreacă toată noaptea în fața ecranelor și apoi să doarmă până după-amiază. Este nevoie să vă asigurați că rămân în siguranță, dar și că înțelegeți nevoile lor.

  • Oferă model de conectare

Oferă model de conectare în familie, de comunicare și de iubire. Copiii sunt observatori innăscuți. Când folosești ecranul pentru conectare cu lumea ei au înțeles că și aceasta este o formă de apropiere. Apropierea fizică este totuși limitată pentru mulți dintre noi la familia restrânsă în această perioadă. Pentru copii poate fi util să-și vadă părinții îmbrățișându-se sau să fie ei îmbrățișați de părinți. Puteți petrece timp împreună făcând diferite activități pe placul tuturor sau pe placul fiecăruia pe rând. Poate chiar să vizionați împreună ceva pe ecran, dar care să implice ulterior mult timp de discuții frumoase în familie.

În concuzie

  • Conectează-te cu copilul  tău și păstrați-vă relația. 
  • Rezistă tentației de a renunța la toate regulile! Alege doar o flexibilizare a lor. 
  • Dacă alegeți să folosiți mai des ecrane, căutați o manieră pozitivă care să vă ajute să vă conectați ulterior comunicând.