Burnout-ul mamei este una dintre experiențele frecvente ale primilor ani ca părinte. Maternitatea este o călătorie frumoasă și transformatoare, plină de dragoste, bucurie și împlinire. Cu toate acestea, este, de asemenea, un rol care necesită o imensă putere fizică, emoțională și mentală. În timp ce maternitatea aduce fericire de neegalat, ea poate duce, de asemenea, la epuizare, atât fizică, cât și emoțională. Acest articol explorează povara copleșitoare care apasă asupra mamelor, emoțiile pe care le trăiesc și consecințele epuizării. Atunci când vorbim despre burnout-ul mamei și relația cu copilul ei cel mai important este grija pentru sine și a căutarea de ajutor specializat.
Supraîncărcarea provocată de îngrijirea unui copil – burnout-ul mamei
Din momentul în care un copil intră în viața unei mame, responsabilitatea de a avea grijă de bunăstarea acestuia devine primordială. Societatea așteaptă de la mame să aibă cunoștințe despre fiecare aspect al vieții copilului lor. Asta implică aspecte de la nutriție și sănătate la educație și dezvoltare. Cererea constantă de atenție și îngrijire poate deveni rapid epuizantă. Cu atât mai mult devine epuizant atunci când este cuplată cu alte responsabilități, cum ar fi munca și treburile casnice. De aici până la burnout-ul mamei deseori drumul este scurt.
Burnout-ul mamei atunci cănd trăim cu frica, îngrijorarea și suprasolicitarea
Consecințele bunout-ului mamei
Atunci când mamele se împing în mod constant dincolo de limitele lor fără a căuta sau accepta ajutor, epuizarea devine o consecință inevitabilă. Burnout-ul se manifestă prin epuizare fizică și mentală. Încet asta duce la pierderea bucuriei și a sentimentului de împlinire în rolul lor de mamă. Aceasta le afectează bunăstarea emoțională, relațiile și calitatea generală a vieții. Cu toate acestea, epuizarea trece adesea neobservată sau este considerată ca fiind o parte normală a maternității. Astfel mamele sunt împiedicate să caute sprijinul de care au nevoie cu disperare.
Ajutor real și sprijin specializat în burnout-ul mamei
Respingerea mesajelor toxice
Încrederea în instinctele lor și găsirea curajului de a stabili limite cu ceilalți în ceea ce privește sfaturile nesolicitate le poate da mamelor posibilitatea de a-și recăpăta sentimentul de autonomie și de a lua decizii care se aliniază cu valorile și convingerile lor.
Pentru a depăși burnout-ul și pentru a-și menține autonomia ca indivizi, mamele au nevoie să stabilească limite sănătoase și să respingă mesajele toxice care le subminează stima de sine. Este esențial să înțeleagă că solicitarea de ajutor nu le face slabe sau inadecvate; dimpotrivă, aceasta demonstrează puterea și angajamentul lor față de propria bunăstare și față de cea a copilului lor.
Modalități de cultivare a limitelor sănătoase:
1. Autocompasiune: șă practici autocompasiunea și să recunoști faptul că faci tot ce poți în circumstanțe dificile. Este esențial să renunți la așteptările nerealiste și să accepți imperfecțiunea.
2. Delegă responsabilitățile: Este valoros ca mamele să împartă volumul de muncă cu partenerul lor, cu membrii familiei sau cu prietenii de încredere. Delegarea sarcinilor nu numai că ușurează munca, dar le permite și altora să contribuie și să creeze legături cu copilul.
3. Comunicați în mod deschis: Este de mare ajutor să comunici nevoile și limitele către grupul tău de sprijin. Exprimându-ți sentimentele și preocupările le permiți celorlalți să îți înțeleagă dificultățile și să îți ofere asistența necesară.
4. Acordă prioritate îngrijirii de sine: Fă o prioritate din îngrijirea de sine și din implicarea în activități care te reîncarcă și te revigorează. Acest lucru poate include practicarea unor hobby-uri, luarea de pauze, practicarea mindfulness sau căutarea de ajutor profesional atunci când este necesar.