Mănâncă suficient bebelușul meu?

by | 23 Nov 2020

Mănâncă suficient bebelușul meu? Aceasta este o întrebare des întâlnită în rândul mamelor care alăptează, indiferent că e vorba de un copil de o zi , o luna sau un an.

Din fericire, în cazul alăptării exclusive nu știm niciodată cu exactitate ce cantitate de lapte matern înghite copilul, ceea ce e minunat! Pentru că suntem ființe unice, cu diverse abilități și nevoi uneori este mai bine să nu șitm.  Laptele matern este singurul aliment inventat de natura pentru specia umană, este un aliment viu ce își schimba compoziția continuu (de dimineața până seara, de pe o zi pe alta, dintr-un sân în celalat). Mai mult decât atât, fiecare mamă produce un lapte ușor diferit ca și compoziție de oricare altă mamă, ba chiar este diferit pentru fiecare bebeluș al ei. Am avut ocazia de-a lungul anilor să lucrez cu mame ce hrăneau copiii cu lapte matern muls și a căror copii consumau o cantitate mică de lapte matern (comparativ cu standardele oferite de companiile de substituenți sau din cărți de profil – mă refer la manualele de pe care învață specialiștii din domeniul medical). Acești  copii au avut o creștere foarte bună în greutate față de unii hrăniți cu cantități duble de formulă. Principala explicație este aceea că fiecare ființă umană e unică, are nevoie unice și laptele uman răspunde perfect pentru copilul mic nevoilor sale. 

În concluzie, este minunat că nu putem măsură cantitatea de lapte din sâni, evitând astfel comparațiile nerelevante. Laptele se produce continuu , se eliberează în valuri. Cu cât stă copilul  mai mult la sân sugând activ, cu atât vor fi stimulate mai multe eliberări de lapte, iar pe termen lung lactația vă crește. Si reversul este valabil: cu cât distanțăm mesele și limităm timpul la sân cu atât cantitatea de lapte produsă de mamă va scădea și în concecință copilul va primi tot mai puțin lapte. 

Și totuși….de unde stiu că …

Mănâncă suficient bebelușul?!

Se aude înghițind

Un copil care transferă lapte în mod eficient se aude înghițind cu o frecvență constantă pe reflexul de ejecție al laptelui, urmând că ea să scadă. În acest moment, pot fi de ajutor compresiile pe sân și/sau schimbarea sânului. Nu ar trebui să existe limită de timp petrecută la sân sau de câte ori mutăm copilul de la un sân la celălalt. Copilul poate sta la pieptul mamei atât cât are nevoie, important este să înghită. Recunoaștem înghițitul eficient de cele mai multe ori pentru ca auzim. El sună identic ca în cazul unui adult care înghite apă când este insetat. Unii copii însă sunt foarte silențioși. Dacă este cazul la voi atunci urmareste gurița copilului. Când înghite, mișcarea bărbiei este amplă și face o scurtă pauză. Dacă tot nu o reperezi, atunci poți cere ajutorul unui consultant în alăptare IBCLC sau La Leche League. 

Lasă singur sânul

Atunci când este sătul, copilul se relaxează la sân, lasă mâinile moi pe lângă corp și scapă sânul din guriță. Relaxarea copilului este unul dintre principalii indicatori. Un copil care adoarme cu mânuțele încordate, aduse spre guriță, de cele mai multe ori nu a înghițit suficient lapte. 

Udă scutece

După ziua 5 de viață, udă minim 5-6 scutece în 24 de ore. Urina trebuie să aibă culoare ușor gălbuie, fără miros. Scutecele uscate sau doar ușor umede după câteva ore, urmele portocalii sau roșii în scutec reprezintă o urgență. Dacă este cazul și vedeți la timp ajungeți cât mai repede la consultanul în alăptare. Dacă nu vedeți la timp și au trecut mai multe ore, atunci e important să ajungeți întâi la camera de gardă a spitalului de copiii cel mai apropiat și abia apoi la consultant. 

Scaun zilnic în primele 4-6 săptămâni de viață

Lipsa scaunului în prima lună de viață, poate fi semn de hrănire ineficientă. Urmărește și notează dacă așa îți este mai ușor. Un scaun consistent pe zi sau macar 3 scaune mai mici 

Greutatea

În primele zile de viață, nou-născutul poate pierde până la 12% din greutatea corporală. Creșterea în greutate a copilului se urmărește în percentile WHO (organizația mondiala a sănătății – putem pune link către percentile). Dacă până la 14 zile de viață copilul nu are recuperată greutatea de la naștere, este nevoie de evaluare urgenta din partea specialistului (consultant IBCLC sau pediatru)

Puteți folosi și intrumentele de aici pentru a ști mai sigur:

După 2-3 luni

După 2-3 luni de viață pot apar câteva schimbări în comportamentul copilului la sân. Pe de o parte, lactația mamei se reglează, sănii devin detensionați iar laptele se produce la cerere. Este un moment cheie, în care unele mame cred că ”rămân fară lapte” și cad în capcana substituenților de lapte matern. 

Pe de alta parte, copilul începe să integreze reflexul de supt, devine mult mai eficient și are nevoie de mai puțin timp pentru a extrage aceeași cantitate de lapte. De asemenea, mesele din timpul zilei pot începe să se distanțeze pe măsură ce copilul devine din ce în ce mai interesat de mediul înconjurător.

E nevoie să urmărim comportamentul copilului (activ, vesel, mulțumit după masă) și să continuăm alăptarea la cerere. 

Un copil de 3-6 luni nu poate alege să se înfometeze. Copilul nu alege să stea flămând. Refuzul sânului pe timpul zilei poate fi asociat cu o dorință puternică de învățare, urmând să recupereze la mesele din timpul somnului. Dacă nu mânâncă suficient pe parcursul a 24 de ore, și veți ști asta urmărind scutecele care vor arăta primul semn că ceva nu este bine hrănit, atunci începe să faci compresie a sânului în timpul suptului și cere ajutor. Evaluarea consultantului IBCLC și a pediatrului pot fi salvatoare. 

Odată cu introducerea solidelor apar noi modificări în comportament. Scaunul copilului poate capătă culoare și consistență diferită. Chiar și în cazul copiilor ce gestionează hrană solidă foarte bine din primele luni, laptele matern rămâne în continuare aliment de bază, iar acțiunea de supt la sânul mamei va împlini nevoile emoționale pentru copil mult timp după, și chiar și pentru mamă 🙂

Urmărește deci semnele specifice pe parcurs. Așa vei sti dacă mănâncă suficient bebelușul.

Citiți și broșura cu informații esențiale despre alăptare de aici

Acest articol este parte din acțiunile proiectului Susținem alăptarea, sprijinim părinții din Iași

Autori:
Alina Suman IBCLC
Ioana Precupan – IBCLC