Sistemului de purtare – beneficii în inițierea alăptării
Purtarea bebelușului în sistemul de purtare este o practică veche, înrădăcinată în istoria omenirii. De-a lungul timpului, metodele și tehnologiile au evoluat. Beneficiile purtării bebelușului rămân însă constante. Deși in Europa sistemele de purtare au apărut in urma cu câteva decenii, pe alte continente ele au o tradiție mult mai veche. Ele își au originea in nevoia primordiala de a-si proteja puii de pericole încă din perioadele preistorice. Astăzi însă, deși si-au păstrat rolul de protecție in mare măsura, sistemele de purtare au devenit mai mult un ajutor pentru părinte in îngrijirea bebelușului. Mai departe vom explora câteva din avantajele purtării bebelușilor, mai ales in sprijinirea alăptării.
În primele săptămâni de viață ale bebelușului, alăptarea poate fi o provocare pentru proaspăta mamă. Purtarea bebelușului cu ajutorul unui sistem de purtare (wrap, sling sau sistem cu catarame) poate facilita acest proces. Atunci când bebelușul este purtat aproape de corpul mamei, acesta poate avea acces ușor la sân pentru hrănire. Acest contact constant între mamă și bebeluș poate ajuta la stabilirea unei legături puternice. Ea facilitează alăptarea și creșterea producției de lapte matern prin procesele hormonale pe care apropierea de copil le facilitează in corpul mamei.
Purtarea bebelușului oferă, de asemenea, alte beneficii în viața de zi cu zi. Prin ținerea bebelușului aproape de corpul lor, mamele pot fi mai receptive la semnalele de înfometare sau de disconfort ale bebelușului. Acest lucru le permite să răspundă rapid și eficient nevoilor acestuia. De asemenea, bebelușul se simte în siguranță și protejat într-un mediu familiar și cald, ceea ce poate duce la reducerea plânsului și a iritabilității.
Primele zile de viață în sistemul de purtare
Un alt beneficiu major al purtării bebelușului este stimularea sistemului imunitar al acestuia. Cu ajutorul unui sistem de purtare copilul este expus la diversi stimuli în mediul înconjurător. Asta îi poate întări sistemul imunitar și îl poate face mai rezistent la infecții și boli. Facilitează de asemenea familiarizarea bebelușului cu microbiomul mamei si, in forma extinsa, al familiei.
De asemenea, Kangaroo care, metoda care implică contactul pielii pe piele între mamă și bebeluș, este extrem de benefică. Avantajele ai sunt în special pentru bebelușii prematuri sau cei care necesită îngrijire medicală specială. Kangaroo care promovează alăptarea și ajută la stabilirea și menținerea temperaturii corporale optime pentru bebeluș. Aceasta nu reprezintă in sine “purtarea bebelușului”. Tehnica se realizează mai ales in poziție semi-inclinat si nu in mișcare. Se ține cont de nivelul de dezvoltare fiziologica al fiecărui bebeluș. Ca beneficii, aceasta metoda a avut rezultate spectaculoase in privința dezvoltării optime a nou-născuților prematuri. Acestea se extind însă cu atât mai mult si la copiii născuți la termen.
Purtarea bebelușilor – sprijin in inițierea alăptării
În concluzie, purtarea bebelușului cu ajutorul sistemelor de purtare poate avea un impact pozitiv asupra alăptării, mai ales în primele săptămâni de viață. Această practică facilitează accesul la sân pentru hrănire, sprijină legătura emoțională dintre mamă și bebeluș și oferă numeroase alte beneficii, cum ar fi reducerea plânsului și a iritabilității, stimularea sistemului imunitar și promovarea sănătății emoționale a mamei. Încercați aceste metode de purtare și bucurati-va de un start bun in relația cu bebelușul, atât din prisma alăptării cat si a conexiunii si echilibrului emoțional pentru părinte si pentru copil!