Uterul emoțional al bebelușului - psih Irina Rusu

Uterul emoțional al bebelușului – psih, Irina Rusu

by | 18 Aug 2023

În fascinanta lume a părinților, fiecare moment poartă o semnificație profundă, modelând peisajul emoțional atât al părinților, cât și al micuților lor prețioși. Irina Rusu, psihoterapeut și psiholog, a aprofundat această temă captivantă în cadrul discursului susținut la evenimentul “Săptămâna Mondială a Alăptării“. “Uterul emoțional” – coconul hrănitor în care începe călătoria emoțională a copilului  este conceptul pe care ea l-a adus în atențe.

Pulsul emoțional al conectării – în uterul emoțional 

Discursul Irinei a început prin a invita audiența să își pună mâna dreaptă deasupra inimii, pentru a se acorda cu bătăile ei ritmice. Apoi a dat play unui sunet ce reda plânsul unui bebeluș. În audiență au apărut emoții diverse, dar intense. Această vibrație emoțională, a explicat ea, este câmpul cuantic energetic în care un copil locuiește din punct de vedere psihologic. Mama, în această rețea complexă, joacă un rol esențial ca generator emoțional al căminului. Ea emană un spectru de emoții care reverberează în tot spațiul familial. Astfel influențează mediul copilului în moduri profunde.

Legătura dintre mamă și copil este terenul primar al dezvoltării. Aici ființa umană este modelată biologic și sculptată emoțional. De la limitele uterului până la îmbrățișarea hrănitoare a brațelor și sânului ei, copilul este intim legat de lumea ei emoțională. Acest dans complicat al emoțiilor servește drept cartografie pentru psihicul copilului. Crează o hartă tangibilă a experiențelor sale emoționale.

Puterea unei dinamici familiale coerente

În acest cadru emoțional, discursul a dezvăluit rolul integral al tatălui ca parte a sistemului familial. Tatăl contribuie în mod semnificativ la starea de bine a bebelușului. Acest lucru îl face prin faptul că îi oferă mamei dragoste și protecție. Aest mediu de susținere ajută mama își poate canaliza resursele către copil. Interacțiunea tată-copil este importantă pentru dezvoltarea celui mic. Totuși, rolul principal al acestuia este acela de protector și furnizor de resurse pentru mamă. Astfel el crează coerență și securitate în cadrul sistemului. Uterul emoțional al copilului este, în acest mod, unul hranitor.

Cu toate acestea, realitatea nu este întotdeauna ideală. Irina a îndemnat audiența să revină asupra emoțiilor pe care le-a simțit atunci când a auzit un bebeluș plângând. Aceste emoții, fie că este vorba de compasiune, frică sau frustrare, se pot împleti cu stresul, pe care copilul îl poate percepe fără îndoială. Studiile au arătat că stresul semnificativ al părinților în primii ani de viață ai unui copil poate avea un impact asupra genelor copilului. Influențează producția de insulină și dezvoltarea creierului celui mic. Acest fenomen, cunoscut sub numele de “moștenire epigenetică”, demonstrează modul în care experiențele pot lăsa amprente de durată în corpul nostru. Tocmai de aceea construirea conștientă  a uterului emoțional pentru copil este de mare ajutor.

Dezvoltare sănătoasă în uterul emoțional

Discursul Irinei s-a încheiat prin îndemnul adresat părinților de a investi în ei înșiși. Un mesaj care rezonează cu tema creșterii holistice ce a fost transmis cu toată ființa. Concentrându-se asupra propriei lor educații și a călătoriei de vindecare înainte, în timpul și după nașterea copilului, părinții pot crea un climat emoțional optim pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului lor. Acest mediu hrănitor sprijină călătoria epigenetică a copilului, sporindu-i rezistența emoțională și bunăstarea.

Concluzie

Discursul Irinei Rusu a zugrăvit o imagine vie a peisajului emoțional complicat care învăluie un nou-născut. Emoțiile mamei servesc drept uter emoțional, modelând experiențele psihologice ale copilului. Discursul a subliniat importanța creării unei dinamici familiale coerente și de susținere pentru a asigura un mediu hrănitor pentru dezvoltarea optimă a copilului. Cu un apel la investiția în creșterea de sine, Irina ne-a reamintit că drumul spre a deveni părinți iubitori și conectați emoțional începe cu hrănirea propriei noastre bunăstări emoționale.

Dacă vreți să vedeți discursul Irinei, îl găsiți aici

Articolele despre alte subiecte discutate în eveniment găsiți aici